Neljä vinkkiä, kuinka varmistat sohvalle pitkän iän

Sohvan valintaan panostetaan usein paljon ja sen toivoisikin olevan pitkäikäinen ja kestävän hyvin aikaa ja käyttöä. Hankintahetkellä sekä oston jälkeen onkin hyvä ottaa huomioon muutamia seikkoja, jotka vaikuttavat sohvan kestävyyteen ja varmistavat sille pitkän käyttöiän.

1. Mistä tunnistaa laadukkaan sohvan?

Sohvan materiaaleissa on laatueroja. Laadukkaan sohvan tunnistaa muunmuassa sen rungosta. Mitä painavampi sohva on, sitä laadukkaampi ja kestävämpi se on. Iskun sohvat valmistetaan massiivipuurungosta ja oman tehtaan sohvissa käytetään kotimaista koivua, joka on laadultaan kestävimpiä puumateriaaleja. Iskun valmistamissa sohvissa on myös 25 v. runkotakuu.

Laadukkaat pehmusteet ja hyvälaatuinen verhoilumateriaali sekä huoliteltu ompelu vaikuttavat lisäksi sohvan käyttöikään.

 

2. Valitse materiaali, joka kestää kauniina pitkään

Kankaan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota sen kulutuksen kestävyyteen, jota mitataan Martindale-luvulla. Martindale-luku kertoo, kuinka paljon verhoilu kestää hankausta. Mitä suurempi luku, sitä parempi kestokyky. Kestävyyteen vaikuttavia asioita ovat myös muut ominaisuudet kuten valonkesto, nyppyyntyminen ja venyvyys tai kutistuminen sekä pestävyys.

 

3. Laadukkaat pehmusteet

Sohvan istuintuntuma ei välttämättä kerro vielä sen pehmusteiden laadusta. Jämäkkä istuin on usein pehmustettu hyvälaatuisella vaahtomuovilla, mutta myös pehmeässä istuintyynyssä voi olla sisällä korkealaatuinen ja kestävä materiaali. Pehmusteista kannattaa kysyä lisätietoja myyjältä. Usein sohvissa käytetään lisäksi pehmusteena höyhentä. Laadukkaissa höyhentäytteisissä tyynyissä istuintyynyssä on vaahtomuovia ja pinnassa höyhentä sekä sen seassa vaahtomuovirouhetta, joka pitää tyynyn tukevana ja ryhdikkäänä. Iskun valmistamissa sohvissa käytetään laadukkaita kotimaisen valmistajan vaahtomuoveja sekä eettisesti tuotettuja höyhentäytteitä.

 

4. Sohvaa kuuluu hoitaa ja huoltaa myös kotona

Kuten autoa tai kodinkoneita, myös huonekaluja tulee huoltaa ja hoitaa kotona. Kodin viikkosiivouksen yhteydessä sohva kannattaa imuroida tai pyyhkiä ja istuin- sekä selkätyynyt puistella ja muotoilla tarvittaessa muotoonsa. Esimerkiksi höyhentäytteisiä tyynyjä tulisi ajoittain pöyhiä, jotta ne säilyttävät muotonsa ja kuohkeutensa.

Huoltoa helpottaa myös erilaisille verhoilumateriaaleille valmistetut puhdistus- ja suoja-aineet. Kangas- tai nahkaverhoilu voidaan jo uutena suojata materiaalille tarkoitetulla suoja-aineella, joka tekee verhoilun pinnasta likaa hylkivän. Likaa hylkivä pinta suojaa kangasta tai nahkaa myös kulumiselta, kun pinta ei vaurioidu pesukertojen vuoksi. Hellävaraiset, mutta tehokkaat puhdistusaineet soveltuvat tahrojen poistoon joko paikallisesti tai jopa laajempiin likatahroihin ja pinttymiin.