Roskasta uudeksi aarteeksi

Asustebrändi Lovia syntyi suunnittelijan ideologisesta kriisistä – ISKU on ollut mukana Lovian tarinassa alusta asti.

Asustebrändi Lovian perustaja ja suunnittelija Outi Korpilaakso on tuttu näky ISKUn tehtaalla Lahdessa. Hän on käynyt jo useita vuosia hakemassa ISKUn tuotannosta ylijäänyttä nahkaa yritykselleen Lovialle, joka valmistaa niistä luksuslaukkuja. ISKUn tuotannossa pieniä nahkapaloja ei voi enää käyttää, mutta laukkujen tekemiseen ne soveltuvat mainiosti.

Lovian laukkujen ideologia pohjautuu sille, että uutta materiaalia ei käytetä, vaan mallisto syntyy saatavilla olevan nahan mukaan.

”Jos joku on tilannut ISKUlta sohvan laventelinsinisestä nahasta, se näkyy kohta myös Lovian laukkujen värivalikoimassa”, Korpilaakso naurahtaa.

”Kun Lovia syntyi, käänsimme suunnitteluprosessin ylösalaisin. Lähdemme saatavilla olevasta materiaalista liikkeelle ja mietimme, mitä voisimme valmistaa siitä. Siitä on syntynyt esimerkiksi laukuissa käytetty punonta, jonka avulla voimme käyttää myös pieniä nahkapaloja”, Korpilaakso jatkaa.

Liikeidea sai alkunsa Korpilaakson ideologisesta kriisistä. Hän oli työskennellyt vaatesuunnittelijana ja huolestunut muotiteollisuuden tuottamista ekologisista ja eettisistä ongelmista.

”Haluan omalta osaltani ratkaista globaalia jäteongelmaa ja käyttää materiaalina vain muiden tuotannon ylijäämää. Koen tekeväni töitä ensisijaisesti tämän planeetan hyväksi”, Korpilaakso sanoo.

Yhteistyökumppanit valitaan ekologisuuden ja eettisyyden perusteella

Lovian laukut valmistetaan Italiassa käsityönä, ja Korpilaakso tuntee kaikki laukkuja valmistavat henkilöt. Lovia valitsee kaikki yhteistyökumppanit aina ekologisia ja eettisiä arvoja painottaen.

”Minulle on tärkeää, että ekologisuusajattelu menee läpi koko materiaali-, tuotanto- ja toimitusketjun. Valitsen aina ekologisimman vaihtoehdon tarjolla olevista mahdollisuuksista”, Korpilaakso sanoo.

ISKUn vastuullista, kotimaista tuotantoa Korpilaakso arvostaa. ISKU on tehnyt tuotannossaan suuria ekotekoja, esimerkiksi siirtynyt käyttämään mahdollisimman ekologisia ja vähäpäästöisiä maaleja ja lakkoja ja sertifioitua puuta, vähentänyt jätekertymäänsä sekä siirtynyt maa- ja aurinkoenergian käyttöön.

”On tärkeää ja hienoa, että ekologisuuteen on keskitytty. Siksi haluamme toimia ISKUn yhteistyökumppanina. Lisäksi tehtaalla on aina tosi kiva käydä, kun iskulaiset ovat niin mukavia ja auttavaisia”, Korpilaakso kertoo hymyillen.

Kuluttajat ovat heränneet vastuullisuuteen

”Viimeisten vuosien aikana kuluttajissa on tapahtunut iso herääminen ja vastuullisuuteen otetaan isosti kantaa omassa kuluttamisessa. Aika on kypsä ja tarpeellinen tällaiselle ajattelulle ja sen olisi hyvä tarttua muihinkin yrityksiin”, Korpilaakso sanoo.

Lovia ja ISKU ovat tehneet yhteistyötä myös kangasjätteen käytössä. ISKUn tehtaalta tulee nahkan lisäksi myös kangasylijäämää, josta Lovia kehittää uusia tuotteita. Kysyntää vastuullisille tuotteille on jatkuvasti yhä enemmän.
Tulevaisuudessa myös nahkatuotannon pienemmän ylijäämäsilpun hyödyntämistä tutkitaan uusiomateriaalin raaka-aineena.

Lisäksi Lovia ja ISKU kokeilee ISKUn kanssa uudenlaista yhteistyömallia, jossa Lovia toimittaa ISKUlle tarvitsemansa nahkapalojen koot ja ISKU toimittaa Lovialle suoraan sopivan kokoisia paloja, ilman että Lovian tiimin tarvitsee matkustaa Lahteen erikseen tutkimaan saatavilla olevia vaihtoehtoja.
"Näin vähennämme liikkumisesta aiheutuvia päästöjä ja tietysti tiimiläistemme aikaa, jolloin voi keskittyä vaikka seuraavan roskaluomuksen ideointiin." kertoo Korpilaakso.

Vuonna 2014 syntynyt design-merkki, joka valmistaa luksustuotteita jätemateriaaleista. Lovia valmistaa Iskun tuotteiden valmistuksesta jääneestä ylijäämänahasta luksuslaukkuja. Ideologia pohjautuu täysin ekologiseen ja eettiseen tuotantoon.