Vinkkilista ruokapöydän ja tuolien valintaan

Ruokapöydän valitsemisessa kannattaa ottaa huomioon muutamia asioita ja pohtia ennen ostoksille lähtöä. Pöydän kokoon vaikuttaa ruokailutilan mitat, muoto sekä oman talouden henkilömäärä. Montako ihmistä sen ääressä päivittäin syö tai viettää aikaa? Minkä kokoinen tai muotoinen pöytä ruokailutilaan mahtuu? Käykö kylässä usein enemmän ihmisiä, jolloin pöydän olisi hyvä olla normaalia suurempi?

1. Minkä kokoinen pöytä on sopiva?

Pöydän ympärillä olisi hyvä olla tilaa liikkua ja tuoliin helppo istua. Ruokailijaa kohti olisi pöydällä oltava tilaa noin 50-60cm pöydän pituudesta. Myös saman verran tulisi vähintään olla tilaa liikkua tuolin kanssa taaksepäin pöydästä poistuttaessa tai sen ääreen istuttaessa. Pienemmissä asunnoissa tilat rajoittavat pöydän kokoa ja käyttäjiäkin saattaa olla vähemmän. Tällöin pienet 2-4 hengen pöydät tai pyöreät pöydät ovat hyvä vaihtoehto. Jatkettavilla pöydillä kokoa voidaan kasvattaa vaikkapa juhlissa ja suuremmissa kokoontumisissa. Useista pöydistä on saatavana laajalti eri kokoisia ja muotoisia vaihtoehtoja ja monista saa myös tarvittaessa jatkettavia.

Suosittuja ruokapöytiä

2. Erilaisia materiaaleja erilaisiin koteihin

Materiaalin valinnassa kannattaa miettiä ulkonäön lisäksi kestävyyttä ja huollettavuutta. Ruokailutilan tai keittiön olemassa olevat materiaalit ja värit vaikuttavat siihen minkälainen pöytä tilaan sopii. Pöydät tehdään usein tilauksesta ja materiaalin sekä värin voi valita eri vaihtoehdoista. Eri puulajeja sekä pintakäsittelyvaihtoehtoja on valittavana jopa kymmeniä. Puisten pöytien rinnalla on valittavissa myös lasikantisia pöytiä tai keraamisia pintoja.

Kovassa käytössä ja esim. lapsiperheessä pöydän olisi hyvä olla tukeva ja kansimateriaalin helppohoitoinen ja kovapintainen. Tähän sopii esimerkiksi lakattu tammi, koivu, mdf ja keraamiset pinnoitteet. Mikäli pöydän pintaa halutaan mahdollisesti käsitellä uudestaan myöhemmin, pitäisi pöydän olla täyspuuta. Pienempien tilojen pöydissä voi myös suosia sirompia muotoja ja esimerkiksi lasia, jolloin tila ei näytä ahtaalta.

3. Ruokatuolit pöydän mukaan

Ruokatuolien valitseminen kannattaa tehdä pöydän mukaan. Jos pöytä on täyspuinen, kannattaa tuolin olla joko samaa materiaalia tai vaihtoehtoisesti täysin erilaista, esimerkiksi metallia. Istuinosa voi olla verhoiltu, puinen tai muovinen. Kovat pinnat ovat toki aina helppohoitoisempia ja usein arjessa kestävämpiä. Verhoiltuja tuolejakin voi kuitenkin suojata likaa hylkivillä käsittelyillä. Myös istuttavuus on hyvä kokeilla. Tukeeko tuoli hyvin selkää ja yltävätkö jalat hyvin maahan?

Valitse pöydällesi sopivat tuolit: